Onderhoud gietvloer

Een heel groot voordeel aan een gietvloer is dat het onderhoud super eenvoudig is, waardoor de populariteit van deze soorten vloeren de laatste tijd hard is gestegen. Doordat deze vloeren in één stuk gegoten worden, heb je geen last van naden of spleten waar vuil en stof in kan blijven steken. Vandaar dat het schoonmaken van een gietvloer zeer weinig inspanning vergt. Zonder heftige schoonmaakroutines kan jouw vloer er prachtig uitzien. Een ideale soort vloer, maar iedere vloer behoeft uiteraard enige vorm van onderhoud. Onderhoud gietvloer is een behandeling die makkelijk zelf uit te voeren valt. Wij leggen je graag uit aan welk soort onderhoud je moet denken bij het aanschaffen van een gietvloer.

Reinigen gietvloer

Er zijn op zich geen grote verschillen tussen het reinigen van een gietvloer ten opzichte van andere soorten vloeren,  zoals tegels of een laminaat vloer. Het grote verschil in verhouding tot andere vloerreinigingen, is dat een gietvloer vloeistofdicht is. Dit betekent dat water of oliën niet in de vloer kunnen trekken. Doordat dit niet mogelijk is, zal een zeep of een soort olie eerder een vettige laag op de vloer achterlaten. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Zeepresten die zich aan de gietvloer hechten, zorgen ervoor dat de vloer gladder wordt, en het zal juist meer stof en vuil aantrekken. Vaak is het gebruik van een stofzuiger voldoende.

Onderhoud gietvloer en wanneer je begint

Hoe vaak je jouw gietvloer het beste kan schoonmaken, hangt van verschillende punten af. Het kan aan de intensiteit van het gebruik liggen. Wonen er veel personen in huis, jongen kinderen en huisdieren? Het is sowieso slim om minimaal wekelijks de vloer schoon te maken. Gebruik hier een stofzuiger, of een stofwisser voor. Gebruik de stofwisser voor losliggend vuil om ervoor te zorgen dat het niet opstapelt.

onderhoud-gietvloer

Is de vloer toe aan een wat intensievere schoonmaak? Gebruik dan een licht vochtige dweil of mop om het vette vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor de speciale gietvloer reiniger of een pH-neutraal schoonmaakmiddel. Onderhoud van de gietvloer luistert nauw betreffende schoonmaakmiddelen.

Gietvloer onderhoud behandeling

Wanneer deze schoonmaakroutines niet meer genoeg zijn om jouw vloer optimaal schoon te krijgen, kun je besluiten om een grondige schoonmaak uit te voeren. Je kan ervoor kiezen om jouw hele vloer te behandelen, of alleen een specifiek stuk omdat er bijvoorbeeld gemorst is of er zijn strepen ontstaan. Gebruik hier de speciale gietvloer reiniger voor in combinatie met een microvezel dweil. Vergeet niet eerst goed te stofzuigen zodat al het losliggende vuil en stof is verwijderd voordat je begint met de behandeling. Wanneer de oppervlakte te groot is, of je krijgt het vuil echt niet uit de vloer, dan kun je er ook voor kiezen om een schrobzuigmachine te gebruiken. Deze machine heeft een hoge borsteldruk, maar zal de gietvloer niet beschadigen. Deze machines kun je zelf aanschaffen, maar je kan ook gemakkelijk een schrobzuigmachine huren.

Krassen gietvloer

Oh oh … na een tijdje blijkt dat het schoeisel krasjes hebben achtergelaten in de gietvloer van de woonkamer . Het zijn zeer kleine en ondiepe krasjes, maar je ziet na verloop van tijd toch dat er vuil in de krasjes blijft zitten. Helaas zijn de krasjes niet te verwijderen, probeer daarom vooral niet de krassen weg te schuren of iets dergelijks. Raadpleeg altijd jouw gietvloeren specialist. Mocht de schade verergeren, dan is het altijd een mogelijkheid om een reparatie uit te laten voeren. De meest waardevolle tip is dan ook om de meubels te voorzien van vloerbeschermers, vuil snel op te vegen en vlekken snel te behandelen.

gietvloer-woonkamer

Nieuwe toplaag

Hoelang het duurt voordat jouw vloer toe is aan een nieuwe toplaag valt niet met zekerheid te zeggen. Dat hangt wederom van meerdere factoren af. Bestaat jouw gezin uit drie kinderen en vier huisdieren? Dan is jouw vloer uiteraard eerder toe aan een nieuwe toplaag. Maar voor hetzelfde geld staat jouw vloer vaak in de zon en verkleurd de vloer daardoor sneller dan normaal. Het zijn allemaal factoren die meetellen. Hoe dan ook kan dit een manier zijn om de kwaliteit van jouw vloer weer te herstellen. Kies voor een nieuwe toplaag of een speciale coatingvloer. Dit is prijstechnisch een zeer aantrekkelijke optie om op deze manier een beschermlaag aan te brengen voor je gietvloer. Ook is het mogelijk om deze kans te pakken om een nieuwe kleur uit te kiezen. Zo kun je het interieur weer een geheel nieuwe sfeer te geven.