gietvloer-over-bestaande_vloer

Gietvloer over bestaande vloer, kan dit?

U heeft onlangs een nieuw huis gekocht waarvan de vloer een make-over kan gebruiken. Of bent u al een aantal jaren verder en krijgt u het gevoel toe te zijn aan een grote renovatie? Dan is dit het uitgelezen moment om eindelijk die prachtige gietvloer te laten aanleggen. Maar kan een gietvloer over een bestaande vloer worden aangebracht? Het is een vraag die tegenwoorden veel bij ons binnenkomt. Meestal is het antwoord volmondig ja, maar RC Vloeren wilt u graag eerst wijzer maken op het gebied van gietvloeren. Wat voor soort ondervloer betreft deze renovatie? En wat betekent dat voor de werkzaamheden en het uiteindelijke resultaat?

Wat is een gietvloer?

Om zeker te weten dat het duidelijk is wat een gietvloer precies is, leggen wij dit graag bij deze aan u uit. Een gietvloer is een vloersoort dat in eerste instantie in een vloeibare vorm aangebracht wordt. De vloer is vrij dun, meestal heeft de vloer een dikte van gemiddeld 5 millimeter. Nadat de vloeibare vorm op een ondervloer gegoten is, wordt deze verspreid. Na het aanbrengen verhardt het materiaal. Hoelang dit verhardingsproces duurt, ligt aan het soort gietvloer. Want er zijn een aantal verschillende soorten gietvloeren. De meest voorkomende gietvloeren zijn gemaakt van kunststof of epoxy.

Door de techniek van het vloeibare vormsel van het materiaal, zijn er geen naden of voegen te vinden in het geheel. Daarom heeft een gietvloer een strak en modern design. Gietvloeren kunnen aangebracht worden in verschillende kleuren, motieven en structuren. Zo is een gietvloer de kameleon onder de vloeren die toegepast kan worden aan het interieur. Kies een gietvloer voor de badkamer, keuken of woonkamer, het zal zeker een prachtige uitstraling aan uw huis geven.

Voordelen gietvloer

Deze manier van renoveren heeft een aantal voordelen. In theorie wordt er ten eerste een stap overgeslagen, omdat de uitbraak van een oude vloer niet nodig is. Het kiezen voor een gietvloer heeft ook meerdere voordelen wat betreft het technische gedeelte. Door de minimale dikte van de vloer komen problemen met de maten van de deuren bijna niet voor. Vaak hoeven de deuren door de platheid van de gietvloer niet te hoeven ingekort. Een gietvloer is bovendien een perfecte vloer in combinatie met vloerverwarming. Gietvloeren hebben ook meerdere voordelen wat betreft het onderhoud van de vloer. De vloer is namelijk volledig waterdicht, slijtvast en naadloos.

voordelen_gietvloer

Welke ondergrond is geschikt voor de gietvloer?

Zoals wij al eerder aangaven, zijn meerdere ondergronden geschikt om een gietvloer over de bestaande vloer aan te brengen. Wanneer er wordt vastgesteld of de bestaande vloer geschikt is, wordt er gekeken naar de volgende elementen: vlakte, droogte en stabiliteit. Ook moet de ondergrond vetvrij zijn. Laten we een aantal vloersoorten benoemen om zo meer duidelijkheid te geven over de mogelijkheden.

Tegels

Wanneer uw ondervloer bestaat uit een tegelvloer, zullen de specialisten super blij met u zijn. Een tegelvloer is perfect om een gietvloer over aan te brengen. De tegelvloer wordt opgeschuurd en bij veel reliëf kunt u eventueel de vloer laten egaliseren.

Natuursteen

Deze ondervloer is vergelijkbaar met de situatie van een tegelvloer. Het verschil is dat er bij natuursteen wel altijd meteen een egalisatie laag wordt aangebracht voor het beste resultaat.

Beton

Een betonvloer vormt een zeer goede ondervloer voor het aanbrengen van een gietvloer. De betonvloer wordt opgeschuurd met behulp van een diamantschuurmachine voor de goede hechting.

Hout

Een gietvloer aanbrengen over een houten vloer heen behoort ook tot de mogelijkheden, maar daarbij wordt intensiever gekeken naar de staat van de vloer. Een specialist zal de staat van de vloer inspecteren om vast te stellen of deze ondergrond stabiel genoeg is. Ook wordt bekeken of de vlakte goed genoeg is om op deze manier de vloer te renoveren.

Laminaat

Laminaatvloer is te vergelijken met een gietvloer aanbrengen over een houten vloer. Toch worden over het algemeen dit soort vloeren eerst verwijderd, omdat het verwijderen vaak een gemakkelijke klus is. Zo kunt u de ondervloer van het laminaat laten inspecteren zodat de kwaliteit van de gietvloer gewaarborgd kan worden.
  

soorten_gietvloeren

Soorten gietvloeren  

Een gietvloer over bestaande vloer aanbrengen is dus wel degelijk mogelijk! Dan is het nu verstandig om de vervolgstappen te bekijken. Bij het uitkiezen van uw nieuwe gietvloer kunt u kiezen uit verschillende soorten gietvloeren. Zo kunt u de gietvloer kiezen met de juiste uitstraling die het beste uw interieurstijl complimenteer. Bekijk ook eerst of de gietvloer passend is bij de situatie. Zo wordt een epoxy gietvloer vaak gekozen voor de badkamer, en een minerale gietvloer voor de woonkamer. Uiteraard ligt de keuze bij u. Houdt ook altijd de mogelijkheid voor een coating in uw achterhoofd. Mocht u na een tijd toch willen veranderen van kleur en stijl, kunt u kijken naar deze aanpassing. Zo gaat uw vloer door de tijd met u en de sfeer van uw leven mee!